Броварський р-н, с. Гоголів, вул. Жердовська 50
Увійти
Логін
Пароль
Зареєструватися
Після реєстрації на сайті вам буде доступне відстеження стану замовлень, особистий кабінет та інші нові можливості
СУПЕРМАРКЕТ БУДМАТЕРІАЛІВ
Замовити дзвінок
Логін
Пароль
Зареєструватися
Після реєстрації на сайті вам буде доступне відстеження стану замовлень, особистий кабінет та інші нові можливості

Особливості роботи з мінеральною ватою

22 авг 2022

Утеплення фасадів мінеральною ватою

Холодною зимою, повертаючись додому, так хочеться поринути з порога в тепло та затишок. Але постійно зростаюча ціна на газ і електрику, протяги і, найчастіше, далека від досконалості теплоізоляція наших жител не дають насолодитися сповна домашнім комфортом. Отоді й виникають думки про утеплення фасадних стін.

Компанія «ТеплоКомфорт» пропонує безкоштовну консультацію, яка включає огляд приміщення, добірку матеріалів і вибір оптимальної технології утеплення.

У наших майстрів за плечима чималий досвід із теплоізоляції приміщень різного ступеня складності. У своїй роботі ми використовуємо різні матеріали, у тому числі займаємося та утепленням мінватою.

Переваги мінеральної вати

утеплення мінватою
  Мінеральна вата на даний момент це один з найпопулярніших і найпоширеніших матеріалів для теплоізоляції. Пояснюється це поряд незаперечних переваг цього утеплювача, а саме:
  • низька теплопровідність у середньому від 0,032 до 0,044 Вт/мК;
  • довговічність за умови правильного монтажу;
  • додаткова шумоізоляція стін;
  • пожежна безпека, температура горіння починається від 500 - 600 градусів Цельсія;
  • стійкість до хімічного чи біологічного впливу;
  • паропроникність. Структура матеріалу не заважає природній циркуляції повітря;
  • мала вага та відносна простота монтажу;
  • випускається у формі рулонів, плит та матів;
  • прийнятна ціна.

Складнощі у роботі з мінеральною ватою

Є цей матеріал і кілька незначних недоліків. Мінвата вбирає вологу, але ця проблема усувається якісною гідроізоляцією, зробленою з дотриманням усіх правил та розпоряджень. У середньому водопоглинання цього утеплювача досягає 40%, якщо рівень вологи перевищує цей показник, мінеральна вата починає стрімко втрачати свої теплоізолюючі властивості.

Так само з роками вона може осідати по стіні, що негативно впливає на її властивості. Безпосередньо під час роботи з мінеральною ватою може утворюватися пил, шкідливий для дихальної системи людини. Тому цей утеплювач рекомендують використовувати тільки при зовнішньому або внутрішньостінному утепленні. Контактувати з мінватою можна виключно у повністю закритому спецодязі, щільних рукавичках, окулярах та респіраторі.

Увага! Після роботи з мінеральною ватою вмиватися рекомендується тільки холодною водою. Як відомо, тепла розширює пори шкіри. Мікроскопічний пил, що випадково потрапив, проникне в них і стане як мінімум на кілька днів джерелом відчутного сверблячки.

Типи мінеральної вати та їх особливості

сухий метод мінвата
Скляна вата

Скловата виготовляється з розплавленого скла. Головна складність роботи з цією ватою – висока шпилька і крихкість. Зламане волокно, потрапляючи на шкіру, спричиняє неприємний тривалий біль. Ще більші проблеми може спричинити попадання частинок скловати на очі або проникнення у легені.

При монтажі захисні окуляри та респіратор, спецодяг та рукавички суворо обов'язкові.

Кам'яна вата

Виготовляється із розплавів вивержених гірських порід. Цей матеріал не боїться вогню, легко монтується. Найкращими характеристиками має базальтова вата – це один із підвидів кам'яної.

Шлакова вата

Матеріал має високу гігроскопічність, тому зовсім не підходить для утеплення фасадів та теплоізоляції водопровідних труб. Також істотний мінус шлакової вати у тому, що доменні шлаки, у тому числі вона виробляється, наділені залишкової кислотністю. Найменше зволоження призводить до кислотоутворення та появи агресивного середовища для металів. І що важливо – волокна шлакуваті колкі та крихкі як волокна скловати.

Існує ще кілька видів мінеральних утеплювачів, але це найпопулярніші.

Особливості утеплення стін мінватою

Практикується два способи утеплення стін та фасадів цим матеріалом. Це сухий та мокрий спосіб.

Утеплення мокрим способом

Весь процес утеплення фасаду мокрим способом можна розділити на три стадії:

підготовка фасаду з наступним кріпленням мінвати;
армування мінерального волокна;
вибір та нанесення декоративного покриття.
Починати утеплення фасаду мінеральною ватою, як і будь-яким іншим утеплювачем, потрібно з очищення фасаду від усього зайвого. Слід усунути непотрібні декоративні елементи, очистити стіну від грибків – якщо є, та зачистити поверхню від бруду та пилу. Після цього можна і почати кріплення мінеральної вати. Це робиться за допомогою клею, який наноситься на неї, а потім щільно притискається до стіни. Також не зайвим буде підстрахувати надійність монтажу дюбелями.

При роботі з цим матеріалом не можна забувати про захист дихальної системи від пилу та дрібних частинок вати за допомогою респіратора.

Після цього проводиться армування мінватного утеплювача. Внаслідок чого вся конструкція стає більш стійкою, так само це захищає безпосередньо і саму мінеральну вату. Правильно виконане армування, до того ж сприяє гасенню лінійного розширення стін, причиною якого є нагрівання та охолодження.

Без правильно виконаного армування висока ймовірність того, що фасад, що утеплює, з часом покриється тріщинами. Це не тільки неестетично, а ще й сприяє погіршенню збереження тепла. Для надійності захисту на поверхню вати наноситься шар спеціального клею, який вдавлюється стійка до лугу сітка. Після просихання першого шару вона покривається ще одним шаром клею.

І останній етап – нанесення декоративного покриття на утеплювач. Це надає утепленому фасаду завершеного, естетичного вигляду, додатково захищаючи утеплювач від впливу негативних погодних явищ. Часто з цією метою застосовуються всілякі фасадні штукатурки, наприклад, короїд. Фасад також можна просто оббити сайдингом чи пластиком.

Утеплення мінватою сухим способом

мокрий спосіб утеплення мінватоюУтеплення сухим способомВ Україні, і, зокрема, у Києві користується великою популярністю такий вид сухого утеплення, як вентильований фасад.

Сухий спосіб утеплення фасаду передбачає спорудження каркасу з дерев'яних брусів або металевого профілю на стіні, що утеплюється. У цей каркас потім і укладається утеплювач. Перед встановленням каркаса на стіну до її поверхні кріпиться пароізоляційна мембрана. Вона захищає стіну від вологи, яка утворюється в утеплювачі в холодну пору року.

Після чого на каркас кріпляться облицювальні панелі (наприклад, той самий сайдинг), при цьому потрібно обов'язково залишити зазор в 3-4 см між мінеральною ватою і облицюванням. Він необхідний для того, щоб по ньому циркулював повітря та висушував промоклий шар утеплювача.

Технологія утеплення мінеральною ватою зовнішніх стінок квартири практично не відрізняється від аналогічної процедури з фасадом приватного будинку.

Висновки

Таким чином, плюси мінвати для утеплення стін очевидні, ціна трохи вища, ніж у пінопласту, але це виправдано. Вибір робити вам. Утеплення фасадів мінеральною ватою можна виконати і самостійно, скажімо, витративши на це половину відпустки. Але краще скористатися послугами фахівців, які зроблять всю роботу швидко, якісно та без зайвого пилу.

Читайте також