Броварський р-н, с. Гоголів, вул. Жердовська 50
Увійти
Логін
Пароль
Зареєструватися
Після реєстрації на сайті вам буде доступне відстеження стану замовлень, особистий кабінет та інші нові можливості
СУПЕРМАРКЕТ БУДМАТЕРІАЛІВ
Замовити дзвінок
Логін
Пароль
Зареєструватися
Після реєстрації на сайті вам буде доступне відстеження стану замовлень, особистий кабінет та інші нові можливості

Що таке скловата і в чому її особливість?

9 сен 2022

Що таке скловата?

Скловата волокнистий мінеральний теплоізоляційний матеріал, різновид мінеральної вати. Для отримання  скляного волокна; використовують те ж сировину, що і для виробництва звичайного або відходи скляної промисловості.

Скловата має високу хімічну стійкість і досить легка: її щільність у пухкому стані не перевищує 130 кг/м.

Технологія виробництва

  • Початкова сировина для виробництва скловати - пісок, сода, доломіт, вапняк, бура (або етибор). Сучасні виробництва використовують до 80% склобою.

  • У бункер засипаються основні компоненти. Далі настає етап плавлення маси. Дозатори завантажують плавильну піч у суворій відповідності до рецептури, щоб при досягненні температури в 1400 °C суміш мала задані механічні властивості для отримання найтонших ниток. Нитки виходять за допомогою роздування парою розплавленого скла, що вилітає з центрифуги.

  • Процес волокноутворення супроводжується обробкою полімерними аерозолями. В якості сполучного застосовуються водні розчини фенол-альдегідного полімеру, модифікованого сечовиною. Просочена аерозолем нитка потрапляє на валки. На конвеєрі вона проходить кілька етапів вирівнювання. Формується однорідний склополімерний «килим». Далі настає етап полімеризації за температури 250 °C. Висока температура - каталізатор для утворення полімерних зв'язків. Принагідно в температурній камері випаровується залишок вологи, отриманої разом з аерозолем. Після полімеризації вати стають твердими і набувають янтарно-жовтого відтінку.

  • Наступний етап - охолодження, де скловата остуджується до температури навколишнього середовища, після чого надходить на розкрій. Поздовжні фрези та поперечні пилки розкроюють нескінченну стрічку на мати і рулони.

  • Отриманий утеплювач має великий обсяг, оскільки весь пронизаний повітрям. Пресування готової продукції дозволяє значно економити простір під час транспортування та зберігання. За європейськими нормами передбачається шестиразовий стиск. Пружних властивостей теплоізоляції достатньо повного відновлення початкових розмірів.

Властивості

Скловата під мікроскопом
За властивостями скловата (скловолокно) відрізняється від інших типів мінеральної вати. Волокно скляної вати має товщину 3-15 мкм, а довжину мінімум у 2-4 рази більшу, ніж у кам'яної вати.
Завдяки цьому вироби зі скляної вати мають підвищену пружність і міцність. Скляна вата практично не містить неволокнистих включень і має високу вібростійкість.
  • Теплопровідність - 0,030...0,052 Вт/м·К.
  • Температуростійкість скляної вати становить 450 °C.

Застосування

Застосовуються для теплоізоляції та звукоізоляції будівельних та інших конструкцій, трубопроводів тощо. Облицювання нерівних поверхонь, застосування в конструкціях будь-якої форми та конфігурації. Області застосування практично такі ж, як для виробів з мінеральної вати, від якої відрізняється кращими ізолюючими властивостями, але найгіршою стійкістю до температури та вологості.

Будівельну скловату можна розділити на три групи: покрівельна, стінова та під стяжку. Перша використовується для горизонтальних поверхонь, що не несуть навантаження, на горищах, а також у підлогах на лагах (але в останньому випадку треба звертати увагу і на екологію - не всі речовини, що зв'язують корисні в житлі). Випускається у вигляді плит та рулонів. Низька міцність. Друга міцніша, використовується для утеплення стін. Третя застосовується для шумоізоляції стяжок підлоги, найміцніша і найщільніша.

Позитивні сторони

  • Низька вартість
  • Універсальна для транспортування
  • Добре підходить для облицювання нерівних поверхонь
  • Забезпечує суцільне покриття площі.

Гарючість

Не горить. При температурах 250-450 ° C вигоряють сполучні смоли, що призводить до втрати скловатої експлуатаційних властивостей. За температури 500—550 °C спікається.