Броварський р-н, с. Гоголів, вул. Жердовська 50
Увійти
Логін
Пароль
Зареєструватися
Після реєстрації на сайті вам буде доступне відстеження стану замовлень, особистий кабінет та інші нові можливості
СУПЕРМАРКЕТ БУДМАТЕРІАЛІВ
Замовити дзвінок
Логін
Пароль
Зареєструватися
Після реєстрації на сайті вам буде доступне відстеження стану замовлень, особистий кабінет та інші нові можливості

Утеплення та ізоляція фундаменту

9 авг 2022
#Санич
#Утеплитель
#Фасадный утеплитель
#Чем обработать фасад здания?
#Чем утеплить пол?
Як утеплити фундамент за допомогою пінополіуретану?
Пінополіуретан (ППУ) наділений унікальними властивостями, які роблять його максимально затребуваним у різних галузях. У будівництві – застосовується для теплоізоляції приватних будинків, промислових будівель та споруд та ін. Завдяки появі технології напилення ППУ набув широкого поширення як найкращий утеплювач фундаменту, стін та цоколя. Для цього використовується жорсткий пінополіуретан, який після нанесення у вигляді піни швидко твердне і створює міцний монолітний шар.
Утеплення фундаменту пінополіуретаном

Пінополіуретан та інші види теплоізоляції

Теплопровідність ППУ варіюється від 0,021 до 0,029 Вт/(м·K). Близьким до нього конкурентом є пінополістирол в екструдитованому вигляді. Його параметри теплопровідності нижчі приблизно на 20% і становлять 0,029 - 0,032 Вт/(м·K).

Фізичні характеристики ППУ:

  • стійкість до стиску при (10% стиску) – 0,15-0,40 Н/мм2, що підтверджує високу стійкість до механічних впливів;

  • повністю вологопроникний, що дозволяє не використовувати шар гідроізоляції при його монтажі та здешевлює ці роботи;
  • хімічна інертність - не схильний до руйнування при впливі кислот, лугів, органічних розчинників;

  • має практично 100% адгезію з поверхнею, що утеплюється. Може наноситися на різні підстави – зроблені з бетону, цегли, каменю, бетону. Стає практично другою шкірою поверхні, на яку наноситься. Немає залежності від форм, шорсткості, різновиду поверхонь, куди виконується його напилення;

  • повністю вогнестійкий матеріал, здатний до самозагасання завдяки додаванню до складу антипіренів;

  • вартість ППУ висока, але економічний ефект від застосування слід розраховувати у комплексі з усіма операціями, які проводяться при використанні інших видів утеплювачів.

Коли утеплення пінополіуретаном краще

Утеплення фундаменту при заливці пінополіуретаном значно ефективніше за інші способи, що застосовуються для цих цілей. Існують також технологічні особливості, що вирізняють ППУ серед інших ізоляційних матеріалів. Доцільніше використовувати пінополіуретан, який дозволяє якісно утеплити будь-які поверхні (стіни, підлога, горище, підвал, стеля та інші).

  • Утеплення фундаментів із складним рельєфом. Плитні матеріали при їх укладанні утворюють порожнечі між основою та теплоізоляцією. Існує величезний ризик проникнення води в ці порожнини з утворенням містків холоду. Деякі поверхні, що мають перепади площини, неможливо облицьовувати без застосування решетування зі складною формою. Тому утеплення кам'яного фундаменту старого цегляного будинку доцільно виконуватиме з використанням ППУ.

  • Покриття величезних площ. Чим більше розміри покриваються утеплювачами підстав, тим складніше досягти цілісності такого покриття. Тому надзвичайно актуально застосовувати матеріали, що мають високу адгезію, здатні заповнювати щілини, порожнечі, важкодоступні місця. При великих обсягах робіт знижується вартість виконання приблизно на 10%.

  • Обмежений час виконання теплоізоляційних робіт. Бригада, що складається з 2 спеціалістів, протягом зміни може напилити ППУ на підстави, площею близько 500 кв. Остаточна полімеризація ППУ відбувається за короткий термін – максимально протягом кількох годин. За допомогою пінополіуретану можна виконувати утеплення в екстрених випадках.

  • Звукоізоляція. Якщо, наприклад, якщо потрібно утеплити підвальне приміщення, яке важливо убезпечити від звуків ззовні чи зсередини, ППУ стає пріоритетним варіантом вирішення цієї проблеми. Завдяки пористості, цілісності пінополіуретан стає ідеальною перешкодою від проникнення шуму.

  • Напилення ППУ – технологія, яка використовується нанесенням піни. ППУ є двокомпонентною сумішшю, до якої входять ізоціанати та поліоли. Доставка на об'єкт цих речовин здійснюється в окремих ємностях, які займають небагато місця, тому зберігання та транспортування коштує значно дешевше.
Устаткування для нанесення пінополіуретану
Устаткування для роботи з пінополіуретаном
Утеплення цоколя, фундаменту монтажною піною виконується з використанням наступного обладнання:
  • компресор для створення надлишкового тиску у ємностях з компонентами суміші;робочі ємності – бочки різних розмірів (найчастіше використовуються ємності 150 і 200л);

  • при необхідності агрегат, в якому компоненти змішуються (2 насоси, центральний пульт), нагріваються до необхідної температури;

  • пістолет із комплектом гнучких шлангів.
Оператори повинні використовувати засоби захисту рук, тіла, очей від попадання піни.

Характеристики ППУ залежать також від:
  • температури, тиску на виході;

  • температури, вологості навколишнього повітря;

  • параметрів теплопровідності основи, що ізолюється.

Як утеплити фундамент вже збудованого будинку пінополіуретаном:

  • його поверхню потрібно зачистити від бруду та старої фарби;

  • пухкі частини, що обсипаються, потрібно видалити;

  • якщо основа волога, потрібно дати йому просохнути;

  • у деяких випадках, якщо основа має незначну пористість, можна її проґрунтувати, щоб знизити витрати ППУ;

  • піна наноситься суцільним шаром, що багаторазово розширюється під час полімеризації. Щоб отримати шар утеплювача необхідної товщини, потрібно мати досвід та достатню кваліфікацію. Мінімальною базовою фахівцями вважають товщину шару ППУ 10 мм. Якщо потрібно нанести товщу ізоляцію, наноситься наступний шар ППУ.
Підготовка поверхні для нанесення ППУ

Щоб утеплити фундамент необхідно провести підготовчі роботи. Ширина траншеї, що відкриває основу, має бути більше 70 мм. Після повного висихання ППУ траншею можна засипати ґрунтом.

Виконати роботи з теплоізоляції основи будівлі самостійно практично неможливо, тому що для цього потрібно мати спеціальне обладнання. Взяти його в оренду також коштуватиме дорого. Необхідно мати певні навички, набути яких при напиленні кількох квадратів неможливо.

Читайте також